subota, 4. ožujka 2017.

Zločesti momci: Najzloglasniji mafijaši koji su postali legende



Ovo su vođe podzemlja koji su odgovorni za ubojstva, trgovinu drogom, prostituciju, iznude, organiziranje ilegalnog kockanja: od gangstera Al Caponea do kraljice kineske mafije Xie Caiping. Mnogi od njih su se proslavili zbog ogromnog bogatstva. 

S 14 napao učiteljicu

Al Capone je sa 14 godina izbačen iz škole jer je napao učiteljicu. Žarko se htio obogatiti i postati broj jedan. Obogatio se dok je krijumčario alkohol u vrijeme prohibicije. Mnogo novaca su mu donijeli kockanje i prostitucija. Jedan od njegovih najpoznatijih zločina je bio na Valentinovo 1929. godine.
Tada je naredio da se svi njegovi neprijatelji ubiju na jednom mjestu. Na kraju je osuđen zbog utaje poreza. Iz zatvora je pušten u studenom 1939., nakon što je odslužio više od sedam godina zatvora. Bolovao je od sifilisa kojim se zarazio od svojih prostitutki. Bolest se proširila na cijelo tijelo pa i na mozak. Vegetirao je i imao je mentalne sposobnosti dvanaestogodišnjeg djeteta. Do smrti 25. siječnja 1947. Al Capone je ostao uz svoju ženu i obitelj. 

Bio je medijska zvijezda

John Gotti, američki mafijaš talijanskog porijekla, je postao vođa mafijaškog klana Gambino 1985. godine nakon ubojstva dotadašnjeg kuma Paula Castellana. U medijima je bio poznat kao "Don Uredni" jer je uvijek bio sređen i nosio je skupa odijela. Osuđen je za ubojstvo, reketarenje, ilegalno kockanje i izbjegavanje plaćanja poreza.
Godine 1992. dobio je doživotnu kaznu zatvora. Umro je 2002. godine u zatvoru od raka grla. Gotti je uživao medijsku pozornost i bio je jedan od najpoznatijih mafijaša svojega doba. 

Imao i hrvatsku putovnicu

Semjon Mogiljevič rođen je u Ukrajini, a koristio je čak i hrvatsku putovnicu. Operirao je s 20-ak identiteta. U SAD-u je Mogiljevič 2003. optužen za veliku prijevaru tisuća investitora u kanadsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom magneta. Mogiljevič uglavnom djeluje u Rusiji gdje je u jednom trenutku rukovodio kriminalnom organizacijom koja je imala preko 250 članova.
Navodno je blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Iako ga traži FBI, Americi ne može bit izručen dok se nalazi na ruskom teritoriju. Otvorio je 100-ak fiktivnih tvrtki i bezbroj bankovnih računa preko kojih pere novac. Kratko je bio u zatvoru u Moskvi zbog utaje poreza, ali je oslobođen iako je bio optužen za trgovinu oružjem, ubojstva, iznude, trgovinu drogom i prostituciju.

Umro od srčanog udara u zračnoj luci

Charles "Lucky" Luciano rođen je na Siciliji 1897. godine. On se smatra jednim od najodgovornijih za rast trgovine heroinom 1940-ih godina u SAD-u. Smatra ga se osnivačem suvremenog organiziranog kriminala u SAD-u. "Rastao" je obavljajući prljave poslove za talijanskog mafijaša Joea Masseria. Postao je vođa klana Genovese.
Niti jedna vrsta kriminala nije mu bila strana. Najviše se obogatio zahvaljujući prostituciji. U vlasništvu je imao 200 bordela u New Yorku. Na kraju je uhićen, ali je pušten zbog doprinosa u Drugom svjetskom ratu. Poslije rata su ga deportirali u Italiju, a umro je od srčanog udara u zračnoj luci u Napulju u 65. godini života. Tamo se trebao sastati s američkim producentom Martinom Goschijem koji je o Lucianu trebao snimiti film.

Najbogatiji mafijaš

Pablo Escobar bio je kolumbijski gangster, krijumčar kokaina i vođa Medellinskog kartela. Kokain je švercao u SAD. bio je jedan od deset najmoćnijih muškaraca na svijetu i ušao je u povijest kao jedan od najbogatijih vođa mafijaških klanova na svijetu. Prije nego je ubijen 1993. godine raspolagao je bogatstvom od 30 milijardi dolara.
Pablo Escobar započeo je svoju kriminalnu karijeru u mjestu rođenja, Medellínu. U tom je mjestu bio poznat i kao Robin Hood jer je davao donacije u razne dobrotvorne svrhe, a jedno vrijeme početkom 1980-ih je bio i politički aktivan i izabran je kao zamjena u parlamentu. Navodno je imao ambiciju postati predsjednik države. Bio je u zatvoru, a kada je premješten u manje čuvani zatvor, pobjegao je. Tijekom uhićenja je ubijen.

Do smrti živio na Havajima

Hisayuki Machii je bio osinvač japanske kriminalne bande Tosei-Kai. Riječ je o ozloglašenoj jakuza bandi koja je djelovala uz strogo poštovanje pravila i mnogo nasilja. Machii je stekao moć poslije Drugog svjetskog rata u vrijeme procvata crnog tržišta u Japanu.
Bio je poznat po tome da se nije borio protiv svojih prethodnika nego se s njima sprijateljio. Bavio se trgovinom nekretninama, prostitucijom, uvozom nafte, držao je razne barove i organizirao turizam zabavu. Nakon dugogodišnje karijere u kojoj je trgovao drogom, organizirao ubojstva i otmice, Machii je otišao u mirovinu 1980-ih godina te je do svoje smrti 2002. godine živio na Havajima.


via GIPHY

"Velika tuna" 

Antonino Joseph Accardo odnosno Tony Accardo bio je poznat pod nazivom "Velika tuna". Pravi je primjer američke priče o usponu od siromaha do bogataša, s kriminalnim zapletom. Kao dječak je bio sitni kriminalac koji je dosta vremena provodio u biljar klubovima u Chicagu.
Al Capone i Jack McGurn su ga regrutirali u bandu. Navodno je nekoliko puta spasio život Al Caponeu i domogao se vlasti ubrzo nakon je Al Capone osuđen zbog utaje poreza. Cijeli je život izbjegavao uhićenja, a umro je u 86. godini od zatajenja srca.

Bio je plaćeni ubojica

Salvatore 'Toto' Riina (86) bivši šef sicilijanske mafije počeo je karijeru kao plaćeni ubojica. Krajem 1960-ih godina je oslobođen optužbi za trostruko ubojstvo. Ubrzo nakon suđenja sklonio se u podzemlje, a tijekom divljanja mafije na Siciliji 1980-ih godina počinio je nekoliko ubojstava.
Kada su ga pronašli i uhitili 1993. godine već je bio osuđen na trostruku životnu robiju. Usprkos tome, opet su mu sudili i sada služi doživotnu kaznu zatvora u Italiji.

Povezan je s Al-Kaidom

Dawood Ibrahim (61) je vođa mafije u Indiji. I danas je na slobodi. Godine 2008. se našao na listi najtraženijih bjegunaca no mjesto njegovog boravka i dalje nije poznato.
Vjeruje se da je povezan i sa svjetskim terorističkim organizacijama poput Al-Kaide. Odgovoran je za nekoliko terorističkih napada u Mumbaiju i umiješan je u razne zločine, od iznude pa do krijumčarenja zlata. Navodno se skrivao u Pakistanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Imala je harem od 16 mladića

Xie Caiping (53) je ozloglašena kineska "kuma" koja je godinama vodila ilegalni kockarski biznis. Imala je luksuzne limuzine, vile, harem od 16 mladića. Godine 2009. je osuđena na 18 godina zatvora.
Pokušala je pobjeći s kovčegom punim novaca nakon što ju je jedan suradnik "otkucao" no ipak je uhićena. Osim nje osuđeno je još 20 ljudi koji su dobili kazne između jedne i 13 godina zatvora. Uhićeno je ukupno 1500 ljudi, a šest članova bande je osuđeno na smrt.
Hvala vam što posjećujete naš sajt...

Nema komentara:

Objavi komentar

Istina je protiv i s druge strane zakona...

Otvorite mi vrata

I'll see you in Sarajevo @nunijaga